Pagina's

dinsdag 23 juli 2019

PanPastel en GelliPlate printing

Hoi blogvolgers, 

Onlangs zag ik wat leuke filmpjes op YouTube over PanPastel en de Gelli Plate. Ik vond dit een erg leuk idee en wilde het zeker eens gaan proberen. Op de foto's laat ik je stap voor stap zien hoe ik het gedaan heb. Maar er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome lijden. Op een vierkante Gelli Plate heb ik een stencil geplaatst.  De eerste kleur die ik wil gaan gebruiken ligt al klaar, Magenta. 


Ik vind onderstaand setje sponzen erg fijn voor deze techniek omdat ze goed stevig zijn en ik hiermee heel gericht de PanPastel aan kan brengen. Fijn ook dat er vier verschillend gevormde sponsen in zitten. Je neemt dus wat op met de spons en brengt het aan op de plaatsen waar jij de kleur wilt hebben. Ik ga dit keer voor lekker felle kleurtjes, daar houd ik van. 
Als 2e kleur breng ik de Orange aan. Beetje overlappen mag best. Geeft juist een leuker effect. 


Als laatste kleur voeg ik een wat zachter tintje toe. 


Hier heb ik nog wat kleur in de hartjes van sommige bloemen toegevoegd. 


Haal nu je stencil ervan af. Je kunt eventueel onder je Gelli Plate een wit vel printpapier of een ander papier plaatsen dan kun je nog beter zien wat je aangebracht hebt.  Ik werk graag op een glasplaat. Dan zit de Gelli Plate gelijk mooie vast en verschuift niet meer.


Breng een dun laagje witte acrylverf aan. Niet te dik, echt een heel dun laagje. Ik heb wat witte verf aangebracht op een craftsheet. Hierop uitgerold met een brayer en toen pas aangebracht op de Gelli Plate. Een dun laagje is erg snel droog dus je kunt vrijwel gelijk doorgaan met het trekken van je printjes.Plaats nu het papier waar je op wilt printen op je Gelli Plate. Wrijf er goed met je handen of je brayer overheen en trek je papier er weer af.  Ik gebruikte Schut tekenpapier van 160 gram. 


Hieronder zie je de afdruk van de eerste print. Deze is uiteraard helderder  van kleur dan een volgende print.  
Breng opnieuw een laagje witte acryverf aan, een andere lichte kleur kan natuurlijk ook maar ik had wit bij de hand en dit heeft vaak ook wel mijn voorkeur. 


De tweede print heb ik onder de eerste op het hetzelfde vel papier gemaakt. Je kunt ze natuurlijk gaan gebruiken zoals je zelf wilt. Bijvoorbeeld als ondergrond maar op de eerste print is het ook erg leuk om te gaan doodelen en alleen van de print zelf iets moois te maken. Met de PanPastel die nog op de Gelli Plate zat  kon ik 4 prints maken. 


Ik maak de Gelli Plate niet schoon tussen door en ga gewoon verder met mijn volgende stencil. 
Op deze manier heb ik diverse printjes gemaakt. Ik werkte bijna alleen maar met de kleurtjes uit de PanPastel set Diny's favorite op een uitzondering na. Deze zijn zo mooi op elkaar afgestemd. 


Van dit stencil trok ik een eerste print. Daarna heb ik het stencil een kwart slag gedraaid. Doe dit zoals jij het mooi vindt. Toen heb ik daar opnieuw kleur op aangebracht. Als extra de kleur Magenta erbij en ben opnieuw printjes gaan trekken. De print eronder was mijn 2e printje dan rechtsboven en rechtsonder. Maar deze mogen dan wel veel zachter van kleur zijn ze zijn zeker nog mooi om als achtergrond van je creatie te gebruiken. 


Er zijn zoveel mooie stencils om voor deze techniek te gebruiken. 
Hieronder wat kleurtjes erop aangebracht die in de kleurencirkel redelijk dicht bij elkaar liggen. Ik adviseer je wel om zeker de eerste print die je maakt te fixeren met een goed fixatief.  Ik gebuik hiervoor altijd Ghiant Academy fixative. Het kan anders gebeuren dat je toch de PanPastel wat uitwrijft en vlekken krijgt. Dat zou toch zonde zijn. 


Ook een stencil met bloemetjes doet het erg leuk! Je kunt ook hier weer mee spelen door deze na de eerste print je stencil er weer een slag gedraaid op te leggen. Opnieuw PanPastel aan brengen draaien en daar weer een nieuwe afdruk mee maken. 


De vorige bloemetjes en takjes komen dan ook mee in je print maar wat zachter van kleur. 
Ik vind dit ook weer zo leuk om te doen!


Ik heb er nog geen creaties mee gemaakt want ik kon niet meer stoppen met printen hahaha.. dat is als je eenmaal de smaak te pakken hebt. 
Maar dat ik ga ze zeker nog verder uitwerken.
Probeer het ook eens uit. Je zult zien hoe leuk ook dit weer is. 

Graag tot een volgende keer!
1 opmerking:

Wat lief dat je de tijd neemt om mijn blog te bekijken en een reactie achter te laten! Ik lees ze met veel plezier!
liefs Yvonne